Menü
 
Bejelentkezés
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót
 
Hírlevél
E-mail cím:

Feliratkozás
Leiratkozás
SúgóSúgó
 
Zalaegerszeg időjárása Baladincz Bendegúztól

 
Barátok, ismerősök oldalai, érdemes megnézni ;)
 
Támogatók

LASER BAND

http://laserband.uw.hu/ 

MAGYAR FOTÓMŰVÉSZETI ALKOTÓCSOPORTOK
 ORSZÁGOS SZÖVETSÉGE
Mely által szervezett fotóművészeti
nyári egyetemeken rengeteget tanultam a fotózásról.
www.mafosz.huPezzetta Umberto fotós oldala:

 http://www.umbertopezzetta.com/ 


Fotóvilág
internetes fotós oldal:
http://www.fotovilag.hu


Zóka Fotó
Stúdió és
Canon 
fotószaküzlet
Zalaegerszeg Batthyány út 12.

pali@tvfstudio.datanet.hu

 
Copyright-Kérlek NE LOPJ!


nfrici77@gmail.com 

 
Látogatók 2011.03.10->

free counters

 
Dobronhegyi Hírmondó

http://www.zalaegerszegifotoklub.hu/

Dobronhegyi hírmondó

 

2010. DECEMBER.                                                        XI. szám

Jegyzet

A szerkesztő írja:

Országgyűlési választások, futball világbajnokság, nyári szünet, önkormányzati választások, szüret, az első nagy havazás – csupa olyan dolog, melyen átestünk már ebben az évben, és az események sora mutatja, hogy gyorsan közeleg az év vége. Hamarosan december vége lesz, csak néhány nap és elkezdődik a lázas karácsonyi – szilveszteri készülődés.

Aktuális számunkban Szent Ilona kápolnáról olvashatnak, továbbá a hagyományosan megrendezésre kerülő Mikulás ünnepségről, és természetesen az év végi ünnepekkel kapcsolatos – remélhetőleg érdekes – történetekről.

 

Szent Ilona kápolna

Szent Ilona kápolna2010. szeptember 8-án került sor a Szent Ilona kápolnánál a Dobronhegy Üdülőfaluért Faluszépítő és Polgárőr Egyesület rendezvényére.

A kápolna új padokat kapott, melyeket Szalai Attila, a boncodföldei egyházközség plébánosa szentelt fel, szentmise keretében.

A délután folyamán együttműködési megállapodás került aláírásra. Az együttműködés a tulajdonos, Boncodföldi egyházközség valamint a Dobronhegy Üdülőfaluért Faluszépítő és Polgárőr Egyesület között jött létre, a szerződést támogatóként aláírta Dobronhegy képviseletében Barabás Erzsébet polgármester, illetve Teskánd Önkormányzatának képviseletében Tóth István Jánosné polgármester. A szerződés lényege, hogy a felek - az egyesület tagjai, a boncodföldei egyházközség, a teskándi és a dobronhegyi önkormányzat, a helyi hívek – kinyilvánítják, mennyire fontosnak érzik, hogy vallási, történelmi, kulturális örökségünk gondozása, állagának megóvása biztosított legyen. Az ehhez szükséges anyagi, szellemi és fizikai erőforrásokat széleskörű összefogással igyekeznek előteremteni, és elkötelezettek a Szent Ilona kápolna helyzetének javítására, az érdemi részvételre.

A program során először szentmisén vehettek részt a megjelentek, melyet Szalai Attila plébános celebrált, ennek során megáldotta a kápolna új padjait.

Ezután a csonkahegyháti iskolából a Saltarello Gyermektáncegyüttes adott elő reneszánsz és barokk táncokat, Borsos Miklós tanárúr vezényletével.

Később a jelenlévők rövid betekintést nyerhettek az országos műemlékként jegyzett Szent Ilona kápolna történetébe, mely egészen a 13. századig nyúlik vissza. Az épületet az Árpád-korban román stílusban emelték, később barokk stílusban átépítették.

Az ünnepélyes aláírás után az összegyűlteket egy kis uzsonnára invitálták a szervezők.

A legfontosabb, hogy leszögezzük, a kápolna esetében nem „csupán” egy templomról, egy egyházi létesítményről van szó, hiszen vallási funkciója mellett történelmi jelentőséggel is bír az épület, melyet jelenleg is országos műemlékként tartanak számon.

 

Fejlesztés

Bizonyára többeknek feltűnt már, hogy a főút melletti rézsútos területek néhol (a Kisfaludy utca felső bejárata, illetve a felső falutábla környékén) tujákkal szépültek. A rengeteg szép tuja magánszemély felajánlásaként díszíti községünket, melyben Pete Zoltánné Anikó jóvoltából gyönyörködhetünk. Hála neki, 54 db növényhez jutottunk teljesen ingyen, melyek amúgy 108.000 Ft értéket képviselnek!

 

FALUGONDNOKSÁG

A falugondnoki szolgálatról nem lehet eleget beszélni, hiszen azért működik, hogy a lakosságot kiszolgálja. A legfontosabb, hogy bekerüljön a „köztudatba” és még inkább kihasználjuk az általa nyújtott lehetőségeket! Íme, egy kis emlékeztető a falugondnoksággal kapcsolatban:

 

Ahogy arról már korábban beszámoltunk, egy Európai Uniós pályázat elnyerése után községünk falugondnoki szolgáltatással bővült. A falugondnoki autó fenntartása (üzemanyag, műszaki állapot) illetve a falugondnoki munkabér finanszírozása állami normatívából történik. Falugondnok: Németh Ferenc.

A falugondnoki szolgálat főbb alapfeladatai: ebédszállítás a csonkahegyháti iskola konyhájáról, orvoshoz, kórházi kezelésekre szállítás, gyógyszerkiváltás, bevásárlás.
Ezek alapfeladatok, tehát jelezzék, ha igény van valamely szolgáltatásra.

Lehetőség adódik továbbá nagyobb méretű tárgyak szállítására pl.: ha valaki vásárol egy nagyméretű háztartási gépet amit nem tud személyautóval hazaszállítani, akkor ez is megoldható.
A falugondnok munkaideje kötetlen 8 órás, általában 8-16 óráig, igazodva a hivatali nyitva tartásokhoz, a kötetlenség miatt ettől eltérhetnek.
Napi fix menetrend általában a 11:00 körüli indulás Csonkahegyhátra az ebédért (kivételes esetben elmaradhat), ilyenkor bárki jelezheti, ha a boltból kell valami, vagy körjegyzőségen szeretne ügyet intézni. Alkalomszerűen (benzinvásárlás, hivatali ügyintézés, vásárlás…) Zalaegerszegre is jár a busz, ezért ha valaki oda tart, érdemes érdeklődnie előtte, hátha a falubusz is abban az irányban közlekedik az adott időben..
Ezen kívül kirándulásokra, zarándoklatokra, is igénybe lehet venni a falugondnoki szolgálatot, szintén a pályázat biztosította anyagi kereteken belül.
Ez azonban csakis úgy lehetséges, ha az alapfeladatokat nem akadályozza (pl. kórházi kezelésre szállítás.) Ilyen esetekben előre kell szólni, mert az ebédszállításra helyettesítés megoldható, de időben le kell szervezni. Az autó 8+1 személyes, így egy-egy kirándulás csak akkor életképes, ha minden hely megtelik. Távolabbi utazásnál (külföld, az ország távolabb eső részei, többnapos út) mindenképpen szíveskedjenek előre jelezni szándékukat!
A falugondnoki szolgálat teljesen INGYENES!!! Minden dobronhegyi lakos igénybe veheti indokolt esetben, lehetőleg legkésőbb előző nap előre jelezve igényét.
A falugondnok karbantartási feladatokat is ellát a Faluházban, valamint a falu önkormányzati területein.
A falugondnoki szolgálat jóvoltából lehetőség nyílt már az alábbi kirándulásokra: szlovéniai zarándoklat, búcsújárás a Mátrában, horvátországi kirándulás, olaszországi városnézés Velencében, Erdély – Csíksomlyói búcsú. A falubusz részt vett már EU liszt-segélycsomagok kiosztásában, iskolásokat vitt rendezvényekre, valamint kirándulni.

A kirándulásokról fontos tudni, hogy többségük önszerveződő, ami azt jelenti, hogy egy-egy lakos megkeresi a falugondnokot kirándulási ötletével, igényével, ezután közösen vitatják meg a lehetőségeket.

Fontos tudnunk tehát, hogy a szolgáltatás létezik, elérhető, igénybevételével könnyebbé tehetjük életünket.
Németh Ferenc:

Telefon: +36 30 / 927-2281   E-mail: nfrici77@gmail.com

Privát mobil:+3630/3162153. Sajnos festői környezetben lévő kicsiny falunk egyik hátránya hogy térerő sok helyen nincs, ezért SMS-t is lehet írni, vagy ha mobil telefonon nem érik el a falugondnokot, a faluház telefonján is lehet próbálkozni: +3692 570 003.

További információk a falugondnoki szolgálatról: www.falugondnok.hu weboldalon (többek között)

 

 

Mikulás ünnepség

 

   Karaoke                                          

         


  
                                       Érkezik a Mikulás

 

December – ünnepek

 

Decemberben számos ünnep díszíti naptárunkat, a hó elején kezdődik az adventi időszak, 6-án ünnepeljük Szent Miklóst – a Mikulást, aztán következik a karácsony és a szilveszter.

 

Advent: a karácsonyt megelőző negyedik vasárnaptól karácsonyig számított időszak. A karácsonyi időszak advent első vasárnapjával kezdődik, és Vízkeresztig (január 6.) tart. Advent első vasárnapja egyben az egyházi év kezdetét is jelenti, mindig november 27. és december 03. közé esik. Az advent szó jelentése: Eljövetel – ez a Jézus születése előtti várakozásra utal.

Adventhez kapcsolódóan két fontos jelképet kell hogy megemlítsünk: koszorú, naptár.

Adventi koszorú: 4 gyertya található rajta, az adventi időszakban mind a 4 vasárnap meggyújtunk rajta egy-egy gyertyát. Mindegyik gyertya szimbolizál egy fogalmat: hit, remény, szeretet, öröm.

Adventi naptár: december 1-jével kezdődik a naptár, 24 kis ablaka van, és a karácsonyig tartó időszakban minden nap kinyílik egy kis ablak. Az ablakok mögött egy-egy apró ajándék – többnyire csokoládé, cukorka - bújik meg.

 

Mikulás: Mikulás napja, eredete Szent Miklós püspök legendájához kötődik. Miklós 300 körül élt a mai Törökország területén egy kisvárosban. A monda szerint három lánytestvéren segített, akiket szegénységük miatt apjuk nem tudott férjhez adni. Miklós titokban pénzzel teli erszényt tett ablakukba, minden évben egyet-egyet. Az apa a harmadik évben megleste, hogy ki az adakozó, és köszönetet mondott a segítségért. Így derült fény Miklós püspök titkára.

 

A karácsony Jézus születésének ünnepe, a szeretet ünnepe. 24-én szenteste a Megváltó születésének éjjelére emlékezünk, 25-26-a karácsony ünnepe. Valószínűleg nem ezen a napon született Jézus, tudósok szerint a téli napforduló miatt került erre a napra az ünnep. Bár a keresztény vallás ünnepe, az egész világon megtartják, és a szeretet ünnepeként emlegetik, ez is jelzi az ünnep fontosságát. Nemcsak vallási, hanem történelmi szempontból is mérföldkőnek számít ez az esemény, hiszen a történelemtudomány is előszeretettel használja ezt a dátumot viszonyítási pontként, gondoljunk csak az időszámításnál használt „Krisztus előtt” formulára.

 

Szilveszter: az év utolsó napja, az óév búcsúztatása, melyet világszerte megünnepelnek. A népi időjóslás szerint, ha szilveszter éjjelén csillagos az ég, akkor rövid telünk lesz, ha újév napján süt a nap, akkor egész évben szép időre lehet számítani. A szilveszter és újév első napjának szokásai szorosan összefonódnak.

 

Közérdekű információk

 

Polgármester: Barabás Erzsébet +3630 927 2289

Képviselőtestületi tagok elérhetőségei: Paizs Csaba (alpolgármester, képviselő) +3630 403 9081
Németh Ferenc (képviselő, falugondnok) +3630 927-2281

Balogh Zsolt (képviselő) +3630 394 2638
Novák Imre (képviselő) +3630 324 0682

Teleház, könyvtár: Péntek: 16:00 – 19:00, Szombat: 14:00 – 18:00

Háziorvos: Dr. Literáti Nagy Ferenc, +3692 363 008

Rendelési idő: Hétfő: 08:30 – 10:30, Kedd: 10:00 – 12:00, 14:30 – 15:30, Szerda: 08:30 – 10:30 Milejszeg,

10:45 – 12:45 Pálfiszeg, páros hét, 10:45 – 12:45 Németfalu, páratlan hét, Csütörtök: 08:30 – 10:30, Péntek: 08:30 – 12:30. Dobronhegy: Minden hónap első, csütörtökén 11:00, helye: faluház

Körjegyzőség: 8918. Csonkahegyhát, Fő út 20. +36 92 363 – 001

Állatorvos: Dr. Fórizs Imre. Telefon: 363-004; +36 30/ 993 3208

Körzeti megbízott: Szerdahelyi Ádám +3630 650 7509, Luczi Jenő +3630 650 7510

Fogorvos dr. Németh Miklós. Hétfő, szerda: 07:30 – 13:30, Kedd, Csütörtök: 14:30 – 20:00

Görbe László plébános:  +3620 9491178

Tóth Győző református lelkész: +36 92 363 078

Családsegítő szolgálat: Páratlan héten, kedden, 13:00 – 14:00 között várja az érintetteket a faluházban.

Falugondnoki elérhetőség: Németh Ferenc: +3630 927 – 2281, e-mail: nfrici77@freemail.hu

 

 

„A lap vicce”

Egy család kiköltözik az USA-ba, a kisgyereket beadják az oviba. Az első szülői értekezleten az óvónő mondja az anyukának:
- Vigyék el pszichológushoz a gyereket, megmagyarázhatatlan kegyetlenség, agresszivitás látszik rajta.
- Miért, mit csinált?
- Égő csigát rajzolt - mondja az óvónő.
- Égő csigát? De hát ez igen egyszerű. A magyar gyerekek a csigát így hívogatják ki a házukból: Csiga-biga gyere ki, ég a házad ideki...Talán volt más is?
- Hát, mindenféle sérült madarakat rajzol, például a múltkor egy vak madarat - így az óvónő.
- Hm, hogyan? Ja, igen. Ön nem hallotta azt a kedves magyar mondókát, hogy Csip, csip, csóka, vak varjúcska?
- Na, jó. De a csonka tehén mégiscsak durva.
- Csonka tehén? Hm,..Ja, igen. Egy nagyon helyes kis dalocskánk van: Boci,boci tarka, se füle, se farka...
- Mondja, kedves anyuka, semmi vidám, kedves dalocskát nem énekelnek a magyar gyerekek?
- Dehogynem. Ott van például a Süss fel nap, fényes nap, kertek alatt a ludaink megfagynak...

 

Hirdessen nálunk ingyen! Apróhirdetését leadhatja a következő elérhetőségen: erzsebet-nemeth@freemail.hu, vagy Németh Ferenc falugondnoknál, vagy a faluházban naponta munkaidőben. Várjuk kérdéseiket, észrevételeiket, ötleteiket, cikkeiket a lenti elérhetőségeken!


SZILVESZTEREZZÜNK INGYENESEN DOBRONHEGYEN A FALUHÁZBAN! NEM A SZOKÁSOS BULI, MINDEN DOBRONHEGYIT SZERETETTEL VÁRUNK, GYERMEKTŐL-NYUGDÍJASIG. HANGULAT A TÉLAPÓ EST MINTÁJÁRA. ”BATYUS” JELLEGGEL, POGÁCSÁT,SÜTIT, ITALT LEHET HOZNI.(Részletek később a postaládákban)
                                    Németh Ferenc falugondnok

 

Minden Kedves Olvasónknak

BÉKÉS, MEGHITT KARÁCSONYI ÜNNEPEKET, ÉS SIKEREKBEN GAZDAG, BOLDOG ÚJ ÉVET KÍVÁNUNK!

Lapzárta: 2010. december 09.

Szerkesztő: Németh Erzsébet – erzsebet-nemeth@freemail.hu

Fotók: Németh Ferenc – nfrici77@freemail.hu

Kiadja: Önkormányzat Dobronhegy, Dobronhegy Üdülőfaluért Faluszépítő és Polgárőr Egyesület

 

 

Még nincs hozzászólás.
 
BlogPlusz
Friss bejegyzések
2019.06.04. 19:50
2019.06.02. 10:19
2018.12.11. 21:20
2018.10.16. 18:27
2018.10.16. 17:53
Friss hozzászólások
 
Látogatók
Indulás: 2004-05-29
 
Chat
Név:

Üzenet:
:)) :) :@ :? :(( :o :D ;) 8o 8p 8) 8| :( :'( ;D :$
 

MYBEAUTYSALON - AVON ÉRDEKESSÉGEK - MYBEAUTYSALON    *****    ANELIATH - varázslat és sárkányvér - Nyilvántartás - Hirdetõtábla - Keresett karakterek    *****    a legnagyobb, a legerõsebb    *****    honor is my loyalty    *****    A Holnap Legendái sorozat magyar rajongói oldala. Tudj meg mindent a közelgõ új évadról és a sorozatról.    *****    Jelenleg nincs karakter-stop érvényben, azaz szabadon hozható bármely faj, bármilyen nembõl és bármely tájegységre -RPG    *****    Szeretted a Trónok Harcát? Ha Westeros lenyûgözött, akkor Aneliath sem okozhat csalódást - Csatlakozz! FRPG    *****    szerepjátk - rengeteg kanon és keresett karakter - izgalmas plotok - pörgõs közösség - FRPG    *****    Szerepjáték – Csatlakozz közénk, és részese Te is a kalandoknak - FRPG    *****    Xtina Hungary - Minden, ami Christina Aguilera!    *****    Gyors lomtalanítás lakás, garázs, pince, padlás, nyaraló kipakolás kiürítés, elszállítással Somogy megyében.    *****    Lakás lomtalanítás Somogy megyében olcsón.    *****    Ayang, avagy milyen is az élet a világ másik felén    *****    Jótékonysági licit Aprajafalva mentett kutyusaiért! Gyertek! :)    *****    Jótákonysági licit! Gyertek, licitáljatok Aprajafalva mentett kutyusaiért!:)    *****    Diplomás asztrológustól: A nyárra való tekintettel. Horoszkóp + 3 éves elõrejelzés 2000 Ft. a konzultáció ingyenes!Katt!    *****    Szeretted a Trónok Harcát? Ha Westeros lenyûgözött, akkor Aneliath sem okozhat csalódást - Csatlakozz! FRPG    *****    Unalmas a nyár? Szeretnél kikapcsolódni? Az írás a véredben van? Szeretnéd kiélni a vágyaidat? - CSATLAKOZZ - FRPG    *****    SZEREPJÁTÉK - Te ki leszel ebben a csavaros, mágiával, intrikával és hataloméhséggel fûszerezett olvasztótégelyben?    *****    A te szavazatodra is szükség van, kérlek szavazz a családi napos pályázatunkra. A fõoldalról a szövegre klikkelve...!